با افزایش روزافزون استفاده از مودم های بیسیم در خانه ها و از طرفی رشد نرم افزارهای هک و سوءاستفاده از شبکه ها، این مطلب رو آماده کردم تا کاربران خانگی هم بتونن از امنیت حداقلی در شبکه های خودشون استفاده کنند.
متاسفانه غالب کاربران خانگی با بیان اینکه "من که چیزی برای هک کردن ندارم" و یا اینکه "هکرها بدنبال اطلاعات گران قیمت و یا منابع مالی کلان هستند" اصلا مبحث امنیت رو جدی نمیگیرند. دوستان این رو بگم که اولین و مهمترین بحث، حفظ حریم شخصیِ شماست! حریم شخصی مطلبی نیست که به سادگی ازش بگذرید و متاسفانه در صورت هر گونه آسیبی از این ناحیه سوای عواقب مادی ممکنه تا سالها به لحاظ روانی برای شما عواقبی رو داشته باشه.
در ضمن خیلی مواقع هکرها از سیستم های دیگه برای اهداف شومشون استفاده می کنند تا پای خودشون هیچ وقت گیر نباشه و بجاش شمایی که امنیت شبکه خودتون رو جدی نگرفتید گرفتار قانون میشید.
من این مطلب رو بصورت غیر تخصصی برای کاربران عادی مینویسم تا بتونن در خونه و با استفاده از گوشی یا تبلت های اندرویدی خودشون امنیت حداقلی رو در شبکه هاشون داشته باشن.
این برنامه ها همگی از طریق Google Play Store و یا همون مارکت رسمی گوگل برای سیستم عامل اندروید قابل دریافت هستند که البته برای سهولت دسترسی من لینک مستقیمشون رو هم در اختیارتون قرار میدم.
قبل از معرفی این ابزارها یکسری اقدامات هست که شما باید بر روی مودم/روتر اینترنت خودتون انجام بدید.
با توجه به تنوع دستگاه های ارتباطی و اینکه هر کدوم تنظیمات رو بنا به دلخواه خودشون در اختیار شما قرار دادند نمیشه نسخه ثابتی برای همه پیچید. پس باید این مرحله که اتفاقا از مهمترین مراحل هم هست رو با کمی صبر و حوصله بیشتر انجام بدید.
مرحله اول: شناسایی شبکه
خوب در اولین مرحله شما باید شبکه خودتون رو مورد پویش و یا در اصطلاح Scan قرار بدید. برای این کار نرم افزارهای خیلی زیادی هست که یکی از بهترین ها در این زمینه نرم فزار Fing هست. خوبی این ابزار اینه که برند دستگاه های متصل شده رو به شما نشون میده و این کار شما رو خیلی راحت میکنه مثلا در مقابل دستگاه پیدا شده مینویسه Samsung, Apple, Blackberry....
(دریافت نرم افزار Fing) بعد از دریافت و نصب Fing اون رو اجرا کنید.
مطابق عکس زیر بر روی آیکون بزنید تا عملی اسکن کردن شبکه شما شروع بشه. در کادر سفید رنگ وسط صفحه دستگاه های مختلفی نمایش داده میشه که اطلاعات مختلفی دارند. اولین گزینه مربوط به مودم/روتر شماست که میتونید ip مربوط به اون رو مشاهده کنید. این آدرس رو بخاطر بسپارید.
اگر دستگاهی رو میبینید که متعلق به شما نیست مطمئن باشید که به شبکه شما نفوذ شده...
حالا نرم افزار مرورگر اینترنت گوشی رو اجرا کنید.
اسم مرورگر های معروف Firefox, Chrome, Safari, Opera هست و یا ممکنه در بعضی گوشی ها بعنوان اینترنت، مرورگر اینترنت و یا Browser و Internet نامگذاری شده باشه.
در قسمت آدرس این شماره رو وارد کنید:
192.168.1.1 (و یا هر آدرس IP ای که در Fing پیدا کردید)
با وارد کردن این آدرس از شما درخواست نام کاربری و رمز عبور میشه. این نام کاربری و رمز عبور برای مدل های مختلف فرق میکنه ولی به طور پیش فرض اکثر دستگاه ها از admin بعنوان نام کاربر و رمز عبور پشتیبانی میکنند.
اگر نتونستید وارد بشید به این وبسایت مراجعه کنید و دنبال مدل مودم خودتون بگردید. اونجا نام کاربری و رمز عبور پیش فرض اکثر دستگاه ها رو نوشته.
بعد از ورود باید به قسمت Wireless و یا WLAN وارد بشید. (ممکنه در قسمت Advanced باشه)
در این صفحه گزینه ای تحت عنوان WPS وجود داره که شما باید حتما اون رو غیر فعال کنید.
این گزینه رو پیدا کنید و اون رو به Disable و یا Off قرار بدید.
در همون صفحه گزینه ای به نام Encryption وجود داره که شما باید بعد از پیدا کردن، اون رو بر روی حالت WPA2 Personal قرار بدید.
در قسمت Password هم رمزی تعریف کنید که حداقل 8 کاراکتر داشته باشه و از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و کاراکترهای خاص مثل ! @ # $ تشکیل شده باشه.
بعد از این تغییرات با زدن دکمه Save یکبار مودم شما خاموش و روشن میشه و مرحله اول کارمون به پایان میرسه.
مرحله دوم: شناسایی تهدیدات
در مرحله دوم شما به یکسری ابزارها نیاز دارید که بتونید شبکه خودتون رو مدیریت کنید، مثلا ببینید چه کسانی به شبکه شما متصل هستند و در صورت مشاهده ورود غیر مجاز، دسترسی اونها رو به شبکه قطع کنید. و همچنین از ابزارهایی استفاده کنید که امنیت شما رو در مقابل حملات مردی در میان و ARP Spoofing حفظ بکنه.
1- Wifi Protector کار این ابزار حفاظت از شما در مقابل نفوذگرانی است که میتونن شبکه شما رو شنود بکنن و دقیقا بصورت لحظه ای ببینند که شما در حال ورود به چه سایتهایی هستید، چه فایلهایی رو دانلود می کنید و یا چه تصاویری رو می بینید. فکر میکنم که هیچکس دوست نداشته باشه حریم خصوصیش تا این حد مخدوش بشه، پس نصب این نرم افزار که کار باهاش خیلی ساده است رو به همه شما پیشنهاد میکنم.
کار کردن با نرم افزار هم بسیار بسیار ساده است. فقط کافیه اون رو اجرا کنید! هیچ کار خاصی نیاز ندارید انجام بدید.
2- NetCut این ابزار برای اقدام در خصوص توضیح قبلی است یعنی اگر در مرحله اول در ابزار Fing دستگاه ناشناسی رو مشاهده کردید و شخصی وارد شبکه شما شده میتونید با این ابزار جلوی کار کردن اون رو بگیرید.
استفاده دیگر این برنامه اینه که برای مثال یکی از کاربرای شما داره مدام دانلود انجام میده، با استفاده از Netcut میتونید سرعت دانلود اون رو کاهش بدید!
و در آخر هم با زدن بر روی گزینه Defender سایرین توسط این اپلیکیشن قادر نیستند دسترسی شما را به اینترنت قطع کنند و این نرم افزار از شما محافظت می کنه.
باید توجه کنید که برای استفاده از این نرم افزار حتما باید گوشی/تبلت شما Root شده باشه.
روت کردن گوشی و تبلت ها هم روشیه که در این نوشتار نمیگنجه... اما میتونید با یک سرچ کوچیک توی گوگل اون رو یاد بگیرید. برای مثال جستجو کنید "روت کردن گوشی Samsung Galaxy s7"
خوب امیدوارم با این آموزش تونسته باشم امنیت شبکه خانگی شما رو افزایش بدم و شما رو تا حدودی از دست سوء استفاده گر ها نجات بدم.
توجه داشته باشید که امنیت هیچ وقت صد در صد نمیشه و فکر نکنید که با این روش ها و روش های تخصصی تر برای همیشه از دست هکرها در امانید...
مهمترین مسئله برای حفظ امنیت دانش و نحوه عملکرد شما در مقابل حملات هست پس تا جاییکه براتون امکانش هست آگاهی خودتون رو نسبت به مسائل امنیتی افزایش بدید.
موفق و ایمن باشید!